keskiviikko 8. joulukuuta 2010

kirjallisuutta

Tilasin SKS:lta uutuuskirjan suomalaisista nukkekodeista viime ja edelliseltä vuosisadalta.

 Kirjaan on koottu kansallismuseon kokoelmissa olevia nukketaloja. Hienosti tehtyjä ja leikeissä säästyneitä.
 Osattiin sitä ennenkin. En ole ehtinyt vielä syventyä muutamaa selailukertaa enempää, mutta kirja sisältää tavattoman herttaisia pikku koteja. Kuvat ovat ala-arvoisia, mutta minä ja kamerani emme kykene parempiin, vaikka kävimme lorvikamarin tehovaloissa yrittämässä.

Jotain olen tehnyt minäkin. Viimeisellä nukkiskurssilla tehtiin keppihevonen. Omastani tuli vain hiukan hevosta muistuttava otus, toisilla oli etevämpiä toteutuksia. Materiaalina vaneri ja jokin mihinkään-sopimaton askartelupunoksen pätkä, jonka liimasin harjaksi ja maalasin mustaksi. Eiköhän tuo kelpaa Ahlqvistin lapsille, vaikka vähän olisi voinut kyllä hiomapaperilla pyyhkäistä ennen maalausta.


Etsiessäni keppihevosta kuvaukseen osui silmiini aikaisemman kurssikerran tuotokset:
Aiheena oli kello ja tein niitä kolme. Pyöreät ovat tehty vanhoista palttoon napeista. Kaikki käyvät samaa aikaa. Joku kurssilaisistani totesi, että on ärsyttävää jos talon kaikki kellot ovat eri ajassa. Saa nähdä pysyvätkö kellot Kirkkokadulla samassa ajassa.


3 kommenttia:

www.nukkekoti.kinanen.fi kirjoitti...

Tuo kirja pitänee saada. Sen varmaan saa myös näyttelystä, jonne ajattelin kiikuttaa "koko suvun" tapaninpäivänä.

Kellot ovat kyllä hauskoja. Miten ihmeessä onkin löytynyt kellotauluja (erilaisia) joissa on kuitenkin sama aika? Minä olen havitellut ihan käyvää kelloa, mutta tarpeeksi pientä ei ole vielä osunut kohdalle.

Anneve kirjoitti...

Hyvä vinkki kirjasta, kiitos. Sen voi vaikka kietaista "pukinkonttiin" jouluksi ja yllättyä kovin. Sitten pyhät syventyä siihen suklaiden kera.
Keppihevonen on oikein onnistunut - luonneratsu.

Piu kirjoitti...

Mare: Kellotaulut on tulostettu blankona ja viisarit piirtelin itse. Eivätkä sittenkään ole ihan täsmällisesti samassa ajassa:) Oikea kello olisi hieno, saiskohan vanhasta rannekellosta tehtyä?
Anneve: Olipa sievästi ilmaistu: luonneratsu. Kiitos! Kirja sopii erinomaisesti pukinkonttiin ja minut se ainakin yllätti sisällöllään. Suklaa viimeistelee tietysti nautinnon.